Sportstøj

Udvikling af moderne sportstøj er drevet af et ønske om bedre præstationer.  Det er ikke kun elite udøveren, men også den almindelige motionist søger præstations forbedringer. Selvom udviklingen ofte tager udgangspunkt i elite udøveren,  som eksperimentere og afprøver nye tiltag i jagten på resultater,  breder nyhederne sig hurtigt til bredde idrætten og den almindelige motionist.

Moderne mærkevarer producenter såsom Nike, Adidas ,Puma, Craft mfl.  udvikler hele tiden nye modeller og designs som skal hjælper udøveren i sin idrætsgren .

Komfort

For atleten/motionisten er det vigtigste tøjets komfort. Og dermed hvorledes det  optimale mikroklima skabes.  Hvad er det man fortager sig (cykling, skiløb, løb, fitness), med hvilken intensitet og hvordan er klimaet og temperauren (indendørs/udendørs; blæst og regn). Hvor er det kroppen svedes der mest og hvordan leder man sveden gennem tøjet og undgår at kroppen overophedes.  Hvor skal der være åndezoner og foer i tøjet.  Alle disse hensyn skal der tages højde for, når der udvikles sportstøj design og tekstiler.

Ergonomi

De enkelte idræts dicipliner stiller vidt forskellige krav til sportstøjet.  Men også disiplinens tekniske udvikling har betydning .  Måden man løber, cykler eller står på ski bliver udviklet og forbedret dag for dag. I samme tempo øges atleternes krav og behov til deres sportstøj.

For at designe den optimale cykeltrøje skal man forstå forholdet mellem skuldre og hofter. Tilsvarende, når det gælder langrend, så er hemmeligheden at forstå hvordan arme, skuldre, hofter og ben bruges,  når skiene presses fremad.  Så tøjet designes med bl.a. præ-formede knæ og ærmer, formede kraver og elastiske kompressions stoffer.  Detaljer, der tilsammen giver en pasform tilpasset sportsgrenen.

Funktion

Der været en stor stigning i udviklingen og anvendelsen af kompressions tekstil.  Det hjælper med at stabiliserer udøverens bevægelse, reducerer muskel vibrationer og assisterer i pull-back uden at begrænse muskelmassen. Dermed spares der på energien og ydeevnen forbedres.  Avancerede kompressions stoffer anvender Meryl og Lycra og 4-vejs stretch samt andre kunststoffer for at give det rigtige niveau af kompression i de rigtige områder.

Praktisk brug

Behovet for at tøjet kan tørre hurtigt så udøveren ikke bliver kold i pauser, tekstil som er smudsafvisende til udendørs sport, tekstil som er krølfri og meget mere,  er typiske egenskaber der også efterspørges i moderne sportstøj.

Alle disse forkellige krav og ønsker betyder der anvendes mange forskellige kunststof tekstiler og blandingsformer for at opnå de ønskede egenskaber.  Og dermed en fantastisk grobund for bakterier i tøjet;  Det rigtige mikroklima med bakterier fra huden, kropsvarme og sved – ikke noget at sige til det kan komme til at lugte.

Shop        Læs videre...

bubblemedia